Vasaløbet 2024

Vasaloppet – 90 km på langrend i Sverige

 

Tekst og foto: Philip

 

Lørdag den 24. februar 2024 drog Tobias og Philip tidligt afsted til Mora i Sverige, som er målområdet for selve Vasaløbet.
En af os havde for mange år siden gennemført løbet og den anden havde aldrig stået på langrend før.
Vi nåede dog begge et par håndfulde gange ud på rulleski inden turen gik nord på.

 

Vi havde på forhånd booket værelse på et hostel ca. 30 min. fra Mora i byen Rättvik. Turen i bilen til Mora tog kun 9 timer, med et par enkelte stop undervejs.
Vi vandt uden tvivl en del tid ved at spise i bilen og skiftes til at køre.

 

I Mora ankom vi ca. kl. 14 og her skulle vi hente vores startnumre og indlevere vores ski, idet vi på forhånd havde købt ”glide” (en slags smøring), på trods af, at vi havde købt ”smørefri” langrendsski.
Glide og smøring er en videnskab i sig selv, men 24 timer inden vi skulle afsted gik det op for os, at ”smørefri” ski også skulle behandles.
Selve logistikken omkring startnumre og indlevering af ski, der efter behandling med glide automatisk blev transporteret ned til startområdet, gik smertefrit - arrangørerne havde uden tvivl prøvet det i over 100 år.

 

Søndag den 25. stod vi tidligt op for at køre ned til målområdet, parkere bilen og hoppe på en bus til startområdet.
Vi ankom i rigtig, rigtig god tid. Vores heat i klassisk vasaløb startede kl. 0730 og vi havde på forhånd aftalt, at vi ville følges ad, hvilket betød, at det ville tage den tid, som det nu tog. Selve tidsgrænsen for klassisk stil er 12 timer og 30 min.

 

Starten gik præcis kl. 0730 og det gik meget langsomt de første par timer, primært på grund af, at det går en del op ad bakke, således der skabes kø i sporene.
Vi kunne se, at vi ikke var de eneste nybegyndere i sneen.

 

Vejret sagde overskyet og 0 grader, hvilket det havde været i et par dage, hvorfor vi begge var noget spændte på at mærke sneen – eller rettere sagt, hvor meget tøsne der ville være på ruten.
De første par timer gik som en leg og efter bakkerne havde vi god fart i skiene. Herefter mærkede vi for første gang tøsneen som bevirkede, at vi skulle bruge en del kræfter på bare at komme lidt frem for hver tag vi tog.

 

Der var dog fine væskedepoter undervejs, hvor man kunne få forskellige varme væsker, herunder vand, energi, bouillon og en lille bolle ved de senere depoter.
Vi havde endvidere købt en energipakke hos Enervit, som stod langs ruten med omkring 9 depoter med gel og en tygge-tabelet – det var et godt valg for nybegyndere som os.

 

Selve ruten er rigtig flot og der blev skudt en masse billeder på nethinden.
Til næste år kan vi håbe, at der er mere overskud til at skyde et par gode billeder med telefonen.
Vi kom i mål i tiden 10 timer og 50 minutter - godt brugte og sultne. Vasaløbet har i den grad vakt vores interesse for langrendsløb, og vi kan se, at der også findes mange andre spændende løb i vores nabolande.

 

Tak til PI’s-Venner for tilskuddet til startbilletter.